Skip to content

Съвети за продуктивност, които наистина работят

... Pаботата се разпростира във времето, което ѝ дадеш. 

- Закон на Паркинсон

Привет, привет!

Надяваме се, че си изкарал празниците страхотно и си презареден с енергия за 2022. Пожелаваме си новата година да бъде изпълнена с хубави моменти, успехи и продуктивност. Ако следиш подкаста на FEB, най-вероятно няма да се учудиш, че именно това е темата на първата статия за тази година. В Сезон 2 Епизод 1 на Female Entrepreneurship Bulgaria Поли – нашето “продуктивност гуру” – набелязва пет основни съвета, които й помагат да се бори с отлагането, и в общи линии – да е по-фокусирана, мотивирана и съсредоточена.

Ако не си слушал епизода на FEB или пък просто искаш да си го припомниш, то тази статия е за теб.

So, without further due, let’s get started:

1. Закон на Паркинсон

Законът гласи, че работата се разпростира във времето, което ѝ дадеш. 

Ето и един простичък пример: един студент има изпит септември месец; вместо да се готви спокойно през цялото лято, той решава да научи целия конспект в последните 3 дена. Единственото, което се случва в този сценарии е, че фокуса и стреса, че имаш да учиш се разпростират в 3 месеца, а реално е работа за 3 дена.

Как Поли се е справяла с отлагането в университета:

Винаги, когато имах да предам проект за магистратурата си, звънях на преподавателите си и ги молех да си направим среща за предаването след седмица, дори и въобще да не съм започнала със задачата.

По този начин тя си е гарантирала спокойствие, че ще си предаде задачата по-бързо, вместо в последния момент, и няма да бъде под стрес няколко месеца.

2. Спиране на нотификациите

Old but gold съвет – спри нотификациите си и ги гледай само по 1-2 пъти на ден.

Как Поли се справя с нотификациите:

Оставям си 30 минути за нотификации, и по-конкретно - имейли, в началото на деня и час-час и половина вечерта, освен ако не водя важна комуникация и не очаквам нещо спешно от клиент. Навсякъде слагам “Do not disturb” и затварям таба на Gmail, за да не се изкушавам да си проверявам нотификациите постоянно.

Колкото и странно да звучи, ние хората сме любопитни създания и изпитваме понякога дори физическа нужда да погледнем телефона / имейла / чата веднага, след като получим известие. Отделно, има доста изследвания, доказващи, че всяка нотификация повишава нивата ни на допамин, съответно са пристрастяващи. Затова е важно в моментите, които си отделяме за фокусирана работа, да се изолираме. Най-лесният подход е именно с изключване на нотификациите (от имейли, чатове, позвъняване и др.). Звуковите нотификации пък са тотално негативни за продуктивността и фокуса ни и отделно са напълно излишни в ежедневието ни. За Поли единственото изключение за звукова нотификация на телефона е – звъненето на телефона (или FaceTime), за всички останали е твърде против, не ги ползва от години и със сигурност не са добре дошли, когато сме в офиса.

(Not so) Fun fact: когато сме влезли в deep work и нещо ни прекъсне (човек, съобщение, звук), моментално се разконцентрираме и да се върнем обратно във фокус ни отнема около 20-25 минути. Представете си колко часове продуктивна работа на ден губим, поглеждайки всяко съобщение в Messenger на момента!

Малко ресурси по темата, за любопитните:

3. Закон на Парето

Законът гласи:

Във всяко общество, 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. На другия край на кривата, 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите.

- Wikipedia

Интерпретирайки го в по-микро мащаб, неговото значение може да се тълкува като:

Във всяко едно начинание, 20% от вкараните ресурси допринасят за 80% от изходния резултат.

Или още по-простичко казано: 20% от това което правиш ти носят 80% от стойността.

Примери онлайн има безкрайно, ето само няколко, чисто статистически доказателства за присъствието на Парето в много сфери:

  • 20% от хората държат 80% от парите в света
  • 20% от шофьорите създават 80% от катастрофите
  • 20% от продуктите на една компания представляват 80% от продажбите
  • 20% от населението в Италия държи 80% от земята и тн.

Източници:

Нагледен пример от Поли:

За това тримесечие имам 5 приоритета в компанията. Първият ми приоритет е аз да подсигуря това, че ще имаме достатъчно клиенти и финанси, за да може компанията да остане в цялост за тримесечието. Което и да дам за пример от другите 4, това е приоритета, който ми носи тези 80% стойност.

4. 3-minute rule

Това правилно на Поли произхожда всъщност от популярното “5-minute rule”. Следвайки закона на Паркинсон, щом като можем да направим нещо за 5 минути, то и за 3 ще стане, нали? 5-minute, 3-minute, ок, но какво всъщност представлява?

Ако можеш да направиш нещо в рамките на 3 (5) минути, не го отлагай.

Нека си спомним за нотификациите от точка 2. Представяме си, че все пак си се поддал на изкушението и си погледнали нотификацията – в такъв случай просто отговори, ако има как да отговориш до 3 минути и не го отлагай. Няма причина, поради която да отложиш да отговориш сега, при положение, че вече си развалил концентрацията си, поне да си заслужава.

5. Работа с мишка

Колкото и тривиално да звучи, работата в мишка може много да промени работата ти изцяло. Използвайки мишка, не само начинът ти на мислене се променя, но също и стойката се подобрява, както и много други неща. Try it, you might like it 😉

Е, с това приключва днешната ни статия. Продуктивността винаги е била водеща в Webdesh, от една страна защото работим дистанционно, от другата, защото Поли често ни напомня и ни помага да я подобряваме.

В крайна сметка, кой от изброените съвети е любим на Поли? 🙂

Мисля, че най-любимият ми съвет за продуктивност е точно Паркинсон, понеже е малко по-популярен. Но определено ми е много любим и 3-minute rule, просто виждам как хората се стресират, че имат да отговарят на имейл например и това отново ги разконцентрира. Абсолютно достатъчно е просто да отговориш "Здравей, ще отговоря утре.

А ти какво мислиш за съветите за продуктивност на Поли? Следваш ли някой от тях и кой е любимият ти? Ще се радваме и да споделиш и своите съвети – нека бъдем продуктивни заедно!

Who wrote this article

Learn more about the author

Mirela Vaseva

Website Creator & Head of QA

/ IT, Software Engineering graduate 💻
/ good music, horror films, detective novels and delectable food 👌
/ YouTube videos junkie 🎥
/ animals, nature, water lover 🐱

Comments

Would you like to share something?

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.