Skip to content

Wix срещу WordPress | Част 1

Ще разгледаме двете платформи поотделно и ще обобщим какви са причините нашият екип да предпочита WordPress...

Когато се търси информация онлайн за създаване на уебсайт по лесен за потребителя начин и без предходни познания по програмиране, най-често срещаните платформи са Wix и WordPress.

В три статии ще разгледаме двете платформи поотделно и ще обобщим какви са причините нашият екип да предпочита WordPress.

Wix е платформа с лесен за ползване уебсайт билдър с гъвкави дизайни, идеален за портфолио тип уебсайтове. Не се препоръчва да се разработват по-обемни сайтове на Wix, защото билдърът губи скорост при повече страници. От друга страна, WordPress ти позволява да създадеш значително по-голям уебсайт с повече страници и постове, но изисква малко повече технически познания.
Основната разлика между Wix и WordPress е в техническия подход: докато всички пакети на Wix включват хостинг и технически съпорт,

WordPress е платформа с отворен код и изисква сам да се погрижиш за това. Нужно е да си избереш доставчик на хостинг услуги и да инсталираш софтуера на собствено уеб пространство, а технически съпорт получаваш евентуално от хостинг доставчика, ако предлага такава допълнителна услуга, или търсиш сам решение по форумите.

В тази статия се фокусираме върху Wix и неговите възможности.

© wix.com

Wix

Wix е на пазара от 2004 г., като става популярен през последните години, благодарение на високобюджетни успешни маркетингови кампании с известни личности като Джейсън Стейтъм, Хайди Клум и Гал Гадот, но и цялостно доброто разпространение на платформата из интернет пространството с имидж на бърза, забавна и впечатляваща платформа.

Wix идва с „drag-and-drop“ билдър на страници, който е интуитивен, особено за начинаещи. С платформата идват 700+ безплатни темплейта за най-разнообразни сайтове, включително онлайн магазини. Едно от предимствата на Wix e, че не трябва да се инсталира никакъв софтуер и всичко се редактира направо в браузъра. Разбира се, има възможност да се добавят допълнителни функционалности за персонализиране и развиване на темплейтите през магазина за приложения (App Market).

Хостинг и домейн услугите се предлагат от Wix, което значи, че всичко свързано с твоя уебсайт се контролира от едно място.

© wix.com

1. Функционални и дизайн характеристики

Можем да опишем Wix като къща: нанасяш се във вече построена къща и не можеш да промениш структурата й, но можеш да пребоядисаш стените (да избереш темплейт) и да обогатиш и подновиш мебелировката (да се добави фотогалерия, магазин и др.).

В случай, че имаш ясна представа за желан дизайн и структура, Wix е бързо и лесно решение, което не изисква познание за плъгини, съвместимост между версии на WordPress, тема и плъгини и не задължава редовно обновяване на всички тях за сигурност.

Aко обаче искате къстъм решение или дори имате готов дизайн от професионалист, Wix е значително ограничен откъм избор на функционалности и не позволява добавянето на изработени от трета страна плъгини и приложения. Съществува начин да се добави изцяло изкоден елемент с помощта на Corvid (отворена платформа за разработка), но стъпките далеч не са малко, като трябва да се обърне специално внимание и на предварителните изисквания за съвместимост.

Един от ключовите минуси на Wix, с който сме се сблъсквали, е че в даден момент цялостно по сайта може да работи и да редактира съдържание само един човек, за разлика от WordPress, където това важи само за редактиране на една и съща страница или пост.

За потребителите, които разработват сайт, който ще бъде посещаван от потребители от Европейския съюз, Wix има още едно важно ограничение – в App Market-a съществува приложение за съобщения за бисквитки, но то е далеч по-опростено и ограничено от еквивалентите в WordPress, което може да създаде проблеми за някои по-големи уебсайтове и най-вече онлайн магазини.

2. Оптимизация за различни устройства

Всички темплейти, които се предлагат от Wix, идват с отделна мобилна версия. Тя се достъпва лесно и позволява свободно разместване на секции и елементи отново с drag and drop, без това да афектира декстоп версията.

Това дава достатъчна свобода, за да се направи прилична мобилна версия, но какво става с всички останали устройства? Един минус на Wix е липсата на контрол над таблети и други резолюции извън декстоп и мобилно, като и те са с фиксирани параметри.

Това означава, че темплейтите много трудно може да се оптимизират адекватно за всички екрани и устройства. Начинът, по който до някаква степен човек може да се справи с този проблем е изцяло да разчита на структурата на готов темплейт, който вече е оптимизиран за различни устройства, за да се намали риска да се развали дизайна за таблети например.

3. Онлайн магазин

Добавянето на онлайн магазин към уебсайта се случва лесно, а Wix предлага достатъчно красиви и семпли темплейти за магазин за създаване на професионално изглеждащ уебсайт. Първоначални тестове и настройки могат да се правят и в безплатния план, но за да се правят реални продажби, трябва да се закупи един от платените им планове.

Макар че Wix имат специална секция за онлайн магазини, има няколко фактора, от които можем да заключим, че платформата е предназначена за малкия бизнес.

Освен, че като цяло сайтът се забавя при наличието на много на брой страници, настройките и опциите за плащане също остават по-ограничени от тези на WooCommerce в WordPress.

Въпреки тези ограничения, Wix предлага чудесната опция лесно да свържеш Facebook и Instagram, за да продаваш директно на хора, които те следват в социалните медии. Веднъж свързани, посетителите могат да кликнат на снимките и да купят продукта директно от Wix магазина.

4. SEO отпимизация

За разлика от WordPress, където разчитаме основно на плъгини, за да оптимизираме сайта от гледна точка на SEO, при Wix тези настройки са вградени.

Можеш да персонализираш заглавията на страниците, мета описанията и URL линковете за всяка страница, както и да добавяш alt атрибути на всяка снимка.

301 пренасочвания, канонични тагове и SSL криптиране също са налични директно в платформата, за разлика от WordPress, където това се случва с помощта на плъгин или хостинг доставчика.

Можеш да добавяш Google Analytics tracking code и да свързваш с Google Search Console, без нужда от допълнителни плъгини.

Можем да заключим, че Wix предоставя възможност за добра SEO оптимизация, без външна намеса от добавки и кодене.

5. Подобряване на функционалността за приложения

В магазина за приложения на Wix могат да се открият 250 безплатни и платени приложения, които могат да ти помогнат да разшириш функционалността на уебсайта си спрямо неговата индустрия, като например система за запазване на стаи, специални фото галерии и други. Някои от тези приложения са създадени от Wix, но има и такива, които са създадени от независими програмисти.

Както споменахме в началото, освен чрез магазина за приложения, допълнителни функционалности могат да се добавят през Corvid. По-опитни разработчици на уебсайтове и потребители могат да добавят JavaScript и APIs към сайта.

Тук още нещо заслужава да му обърнем внимание и това е многоезичността при Wix. Платформата позволява добавянето на допълнителни езици, но предлага ограничени SEO възможности за такива случаи.

6. Цени

  • за уебсайт препоръчителен пакет с неограничен трафик и 10GB пространство (+ домейн за 1 година) - $12.50 / месец
  • за онлайн магазин препоръчителен пакет с онлайн плащания, неограничен трафик и 35 GB пространство (+ домейн за 1 година) - $25 / месец
  • За всеки добавен имейл струва около $6 на месец, като се препродава от GSuite.

Подробно описание на цените и пакетите им вижте тук:

Очаквай скоро част 2 от статията ни, в която ще разгледаме същите параметри в контекста на WordPress.

До скоро!

Who wrote this article

Learn more about the author

Bistra Georgieva

Website Creator & Head of Operations

/ travel lover – close and distant, passionate about photography and spontaneous gatherings
/ an avid fan of the Japanese culture and language 🥢

Comments

Would you like to share something?

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.